skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Amazon

Amazon

Amazon är ett multinationellt amerikanskt IT-företag som främst inriktar sig på e-commerce, men även på sådant som streamingtjänster, cloud computing och artificiell intelligens. Tillsammans med Google, Apple, och Facebook räknas det som ett av de fyra största tech-företagen i världen. Amazon har världens största marknadsplats på nätet och är USA:s näst största privata arbetsgivare. Det är också ett av världens högst värderade företag.

Företaget skapades av Jeff Bezos år 1994 och var till en början en digital marknadsplats för böcker. På senare år har utbudet expanderat till att innefatta i stort sett alla typer av varor och år 2015 gick Amazon om Walmart i ställningen som den högst värderade återförsäljaren i USA.

Amazon var ett av de första e-commerce-företagen som ägnade sig åt användargenererad betygsättning på produkter. Man tillät användare att betygsätta produkter från en stjärna till fem, och man tillät också recensioner i form av text. Andra användare kan sedan rösta på betygsättningar som gjorts för att avgöra hur pass relevant den är. Ju högre betyg ett betyg har fått, desto mer representativt blir det för produkten och syns till exempel högre upp i flödet av kommentarer. På så sätt kan användare förlita sig på andra oberoende användare snarare än företaget i fråga. Detta är ett system som i stort sett alla återförsäljare på internet idag använder sig av.

Amazon har även andra tjänster som till exempel nedladdning och streamingtjänster av musik, video och ljudböcker. De har även publiseringstjänster. Företaget har kritiserats för att ha en väldigt krävande företagskultur samt att undvika skatter. De har även kritiserats för att ta alldeles för stora marknadsandelar och göra det omöjligt för andra återförsäljare att bedriva sin verksamhet. Trots Amazons storlek har det ännu inte kommit att bli särskilt stort i Sverige, här finns det dock andra alternativ som till exempel Tradera, Blocket och Adlibris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top