skip to Main Content
1-800-987-654 admin@totalwptheme.com
Internet

Internet

Internet är en av de allra viktigaste påfunden inom IT, kanske det viktigaste. På bara ett par decennier har det gått från att vara något som ytterst få organisationer använder sig av till att bli en självklarhet i allas hem. Internet har till exempel i stort sett ersatt pappersupplagor av stora tidningar och medier så som till exempel Aftonbladet, och rörliga medier så som TV och radio har i mångt och mycket ersatts av internettjänster och podcasts. Dessutom finns det väldigt många företag som driver sin verksamhet helt och hållet över internet.

Vad är då egentligen internet? Egentligen är det ett enda stort nätverk av sammankopplade datorer. Föregångaren kallades för Arpanet och utvecklades i USA som ett led i ett militärt forskningsprojekt. Namnet Arpa kommer från namnet på den forskningsenhet som finansierade dess utveckling. Till en början användes Arpanet endast inom akademin och inom det militära men utvecklades sedermera till att omfatta även företag och andra organisationer. Det första meddelandet över nätverket skickades år 1969.

Arpanet

Arpanet som nätverk skiljde sig från tidigare liknande nätverk genom att man använde sig av så kallade paket där man delar upp filer i små datapaket som sedan skickas över ett nätverk. Denna teknologi används faktiskt än idag på internet och är en av internets grundstenar.

Internet och webben

Idag när man pratar om internet tänker man kanske främst på hemsidor, det är faktiskt egentligen inte riktigt samma sak. HTML och HTTP som är protokoll som används för att överföra webbsidor skapades inte förrän i slutet av 1989-talet och WWW som står för World Wide Web är egentligen en tjänst som möjliggör åtkomst till datafiler och webbsidor över internet eller andra nätverk. World Wide Web uppfanns av en engelskman som heter Tim Bernes-Lee år 1989 vid CERN i Schweiz. Han skapade i samband med detta världens första webbplats för CERNs räkning som blev tillgänglig för allmänheten år 1991.

Allt information som finns på internet behöver lagras någonstans och när man surfar in på en hemsida skickas informationen till ens dator genom olika programmeringsspråk. Informationen lagras ofta på servrar vilket är en slags dator som tillhandahåller stor lagringskapacitet.

WAN och LAN

Internet är ett exempel på WAN, det vill säga ett Wide Area Network som innebär att många datorer är sammankopplade över stora ytor. Det finns även LAN som står för Local Area Network där ett par datorer är sammankopplade på samma yta. Gemensamt mellan dem är att de båda möjliggör en sammankoppling av datorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top