Vad är MVP?
MVP anknyter till ämnen som jag tagit upp tidigare på den här bloggen.
För ett tag sedan skrev jag till exempel om att starta IT-företag och hur du kan arbeta mer effektivt med IT. MVP är nämligen ett effektivt sätt att jobba med IT, och någonting du som funderar på att starta ett IT-företag bör känna till.
Ett effektivt sätt att utveckla digitala produkter
MVP står för ”Minimal Viable Product” och är en teknik som används bland annat inom mjukvaruutveckling. Uttrycket myntades 2001 och populariserades av entreprenörer som Erik Ries och Steve Blank. Enkelt uttryckt går konceptet ut på att du utvecklar en produkt med minst möjliga antal funktioner för att den ska vara användbar för konsumenten. Du släpper sedan produkten till konsumenterna som testar den och sedan återkopplar med feedback. Feedbacken använder du sedan för att vidareutveckla produkten. I och med att du släpper produkten i ett tidigt skede av utvecklingen börjar du också bygga en användarbas.
Hitta precis rätt läge
Utmaningen med bra MVP ligger i att hitta det läge där en produkt erbjuder precis så mycket som behövs av användarna. Annars finns det ju en risk att man släpper en produkt som är för avskalad för att ha något användarvärde. Det gäller helt enkelt att utveckla en app som är exakt så komplicerad som den behöver vara för att generera insikter som ligger till grund för den fortsatta utvecklingen.
Minska utvecklingstiden med bättre produkter
Så vad är fördelen med använda sig av MVP? En av teknikens målsättningar är att undvika att utföra mer arbete än vad som behövs. Istället för att spendera tid på att utveckla funktionalitet som inte används läggs all möda på att utveckla produktens kärnfunktioner. När man sedan får feedback från kunderna kan man utveckla precis de extrafunktioner som efterfrågas av användarna. Slutresultatet blir förhoppningsvis ett läge där användarna får en bättre produkt samtidigt som utvecklingstiderna blir kortare.
Utveckla din idé med Prototyp
Ett svenskt företag som arbetar utifrån minimal viable product är Prototyp, en app- och gränssnittsutvecklare med lokaler på Industrigatan 4c i Stockholm. De kan göra verklighet av din mjukvaruidé. Om du inte vill köpa grisen i säcken får du ta del av några lyckade produkter Prototyp utvecklat tidigare. En av dem är appen ”Minnemera”, som de utvecklade åt företaget MindMore, en app som underlättar diagnosticering och utvärdering av stressrelaterade sjukdomar.